Menü Bezárás

Veszélyes- e súlyzóedzés a gerincoszlopra?

Két, teljesen egymásnak ellentmondó megközelítés létezik a súlyemelés kérdésében. Ebben a káoszban eddig senki sem tudott rendet teremteni. Ebből kifolyólag az orvostudomány sem tud ma ebben a kérdésben konszenzusra jutni. Ez a téma óriási vitákat vált ki sportolók, személyi edzők és edzők körében, valamint olyan emberek körében, akik egyszerűen csak súlyt emelnek a fitnesz érdekében. A gerinc elképesztően erős és rugalmas; ugyanakkor rendkívül törékeny is. Károsodása nem igényel brutális visszaéléseket; sok rutintevékenység vagy egyedül töltött idő okozhatja.

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen az egészséges szervezethez

Ha étrended tápanyaghiányos, és csontjaid, izmaid és ízületeid nem kapnak elegendő támogatást, fájdalmat, fáradtságot és ízületi károsodást tapasztalhatsz. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő hidratálás segíthet megőrizni csontjaidat.

Tehát…

A gerinc erősen terhelődik a mindennapi életben. Sokan úgy vélik, hogy a súlyemelés rossz dolog a hátnak, mert súlyemeléskor a gerinc jelentősen meghajlik, ami nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon ilyen nyomással. A csigolyák deformálódnak és sorvadnak, az ízületi szövetek összezsugorodnak, és a nem megfelelő tartás vagy a nem megfelelő testmozgás miatti további sérülések, törések, porckorongsérv, stb.

Viszont…

Míg a hagyományos megközelítés szerint a gerincet nem súlyemelésre tervezték, az alternatív nézőpont az, hogy az emberi test többi részéhez hasonlóan a gerincet is úgy alakították ki, hogy alkalmazkodjon a stresszhez. A gerinc az emberi történelem évezredei során nagy terhelést viselt el, nehéz tárgyak felemelésével és szállításával. Több tízezer év elteltével képes alkalmazkodni a súlyemelésre. A hátproblémákkal küzdő sportolók, súlyemelők és testépítők száma sem szokatlanul magas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük