Menü Bezárás

Az E gerenda födémről mindent

Ebben a cikkben elmondom a legfontosabb dolgot a magyarországi házépítésről: a gerenda tető. Ez a tetőtípus az egyik legelterjedtebb, és az egyik legnépszerűbb tetőtípus Magyarországon. A népszerűség a tartósságával, szilárdságával és viszonylag alacsony árával magyarázható. A tetők megépítésének sebessége is nagyon gyors – ha tudod, hogyan kell megfelelően megépíteni! Ha nem tudod, hogyan kell ilyen tetőt építeni, bár szeretnél egyet, akkor eltarthat egy ideig.

Mit kell tudni a technológiáról?

Ez a technológia kicsit olyan, mint a legózás. Két elemünk van: a beton G-oszlop és acél betonacél, amelyek maguk is betonból készülnek. Ez nem gyerekeknek való Lego készlet, komoly férfi erőt igényel. Minden padló gerendák közé két oszlopot kell illeszteni (néha 30 cm-re). Miután a helyükre kerültek, kitöltheted a hézagokat egy speciális, kelep nevű erősítéssel. Már csak egy kis vakolás van hátra!

Bemutatása

A tartók egyszerű betonoszlopok, amelyeket a cementgyárban előre megtervezett formával öntenek. Ez nem egy fizikai kísérlet, de ügyelj arra, hogy ne otthon próbáld ki! Anyaga beton (beton alkatrészek), amelyet öntés előtt meghatározott alakú vödörbe öntenek. Mielőtt kiöntik a vödröket, acélrudakat helyeznek bele, úgynevezett betonacélokat. A teher alulról felfelé történő átviteléhez a beton felülről, az acélrudak pedig alulról veszik fel. Mint minden jól megtervezett beton szerkezetnél, itt is a betonoszlopok, a hordozók pedig az acélrudak. Emiatt az elrendezés miatt (vagyis nyomóerő van az E gerenda tetején) a legtöbb betont ide öntik (ezért van itt is beágyazva 1 szál huzal), de az alsó részen nagyobb a feszültség és ezért megy ide több acél: 5 -7 acélhuzalt és horganylemezt adunk hozzá a nagyobb súly és tehetetlenség miatti erőigény miatt.

Milyen méretei vannak?

Az E tartók két magasságban és sokféle hosszúságban kaphatók (60 cm-es lépésekben). Meglepő módon E betűvel vannak címkézve, amelyet egy számérték követ. Ez a szám a keresztmetszet méretét jelenti; ez NEM a gerenda hossza! Az E gerenda teljes hossza a falon lévő mérete plusz 10 cm (5 méter alatti) vagy 12 cm (hosszabb gerendák esetén).  

Az E gerendák vágása nem gyerekjáték: vágásához nagy flexxel kell, valami fűrészlap, amely beton és acél vágására egyaránt alkalmas. Egy gyémánt fűrész levág 1-2 gerendát, majd ki lehet dobni, mert acél vágásakor tönkremegy. Különböző betongerendák azonban elérhető a  Szigetszentmiklós tűzép helyszínén, ahol különböző segítséget is nyújtanak kérdések esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük