Menü Bezárás

Hasznos tudnivalók németországi cégalapításhoz

Ha megszületett az elhatározás, hogy Németországban alapít céget, akkor van pár alapvető tudnivaló, amit mindenképp érdemes tudni. Nem lehetetlen német zászló alatt létrehozni egy céget, azonban, ha azt szeretné, hogy sikeres is legyen, akkor igazán fontos, hogy kellőképp informált legyen.

A legfontosabb tudnivalók

Különféle online platformokon részletesen megtalálható, hogy mi a pontos menete a németországi cégalapításnak. A rengeteg információ sokat segít, ugyanakkor könnyű belezavarodni, ezért az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan alapvető tanácsot, amit mindenképp érdemes fejben tartani!

Üzleti terv és költségvetés

Akár Németországban, akár a világ bármely egyéb pontján szeretne vállalkozást indítani, üzleti tervet és költségvetést mindenképp érdemes készíteni. Ezek segítenek a tisztánlátásban és abban, hogy kiderüljön, vajon nyereséges lesz-e az üzlet vagy nincs is értelme belevágni. Ha nincs költségvetés vagy nem reális, akkor akár a hamar finanszírozási problémákkal fog szembesülni.

Anyagiak

Kezdetben, amíg az első bevételek megérkeznek szükség lesz némi forrásra, ezenkívül a cégalapítás költségeit is állni kell. Éppen ezért szükség lesz némi anyagi forrásra a cégbe fektetett tőkén túl, amely a megélhetésre szolgál, hiszen a kint lét nem olcsó mulatság. Fontos, hogy a rendelkezésre álló összeg lehetőleg likvid legyen.

A cégalapítás ideje

A cégalapítás Németországban akár több hetet is igénybe vehet. Ezt azért érdemes észben tartani, mert a munkavégzést csak a megfelelő engedélyek és okiratok birtokában lehet megkezdeni. Tehát ezek nélkül nem lehet bevételekhez jutni, csak feketén, de ezt senkinek sem javasoljuk. A hosszadalmas cégalapítás egyben azt is jelenti, hogy ez idő alatt nem lesznek bevételei, így az anyagiakat ennek megfelelően érdemes kalkulálni.

Segítség a német adó és jogi útvesztőben

Céget alapítani hazánkban se egyszerű, nem, hogy külföldön, főleg nyelvtudás nélkül. Éppen ezért fontos, hogy szükség esetén kérjen segítséget, akár egy könyvelőtől, akár egy tolmácstól vagy közjegyzőtől. Nyelvtudás hiányában fontos, hogy legyen valaki, aki segít a kommunikációban és a dokumentumok tartalmának megértésében. Ha valami nem egyértelmű vagy segítségre van szüksége, akkor szakemberekkel, hivatalos személyekkel egyeztessen, ne ismerősökre és fórumokra támaszkodjon kizárólag!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük