Menü Bezárás

Milyen költségekkel jár egy házépítés?

Legbelül mindenki vágyik egy saját házra, amiben soha nem lakott még senki, ami teljes mértékben saját elképzelés és tervek szerint épül fel, egyedi elrendezéssel, kialakítással. Egy olyan házra, amely belsejébe átjárja testünket az otthon érzése, később pedig büszkén hagyjuk hátra utódaink részére.

 A legnagyobb gátat mindig a bizonytalanság állítja elénk, hiszen nem tudjuk előre, hogy pontosan milyen költségekkel kell szembenéznünk, a házunk teljesen kész állapotáig. Továbbá senki sem szeretne egy félkész házban lakni, csak azért, mert a folyamatok közben kiderül, hogy még sincs elég pénzügyi kapacitása hozzá.

Mitől függ egy ház építésének a költsége?

Az építés költsége több tényezőből áll össze. Nagyban befolyásolja az építőanyag minősége és az is, hogy mennyire számít hiánycikknek a piacon. Az acéllemez például a korábbi árának duplájára növekedett az utóbbi időkben.

A házépítés m2 ára is jelentősen meghatározza az árát, ami az utóbbi három évben 20%-kal növekedett. Ráadásul az sem egy elhanyagolható információ, hogy megyék és települések között is nagyban eltérnek az árak, ha hozzá számoljuk a házhoz tartozó telket is. Például Pest megyében jelentősen drágább felállítani egy házat, mint Borsod megyében.

Mennyibe kerül egy új ház építése számokban kifejezve?

Térjünk a lényegre, amire mindenki kíváncsi, mégis mennyi tőkére van szükség egy ház építéséhez? Természetesen igénytől függ a költség szükséglet mértéke, de számoljunk egy átlagárral.

Elsősorban földmunka szükséges, alapozás szigeteléssel és a külső lépcsők. Ezek előreláthatólag nettó 3-4 millió forintba fognak kerülni.

A következő lépés, az épületburok kialakítása szokott lenni, megjelennek a falak, födémek és a tetőfedés. Természetesen itt is függ a tetőszerkezet kialakításától a teljes ár, de ha egy egyszerűbb, nyeregtetős megoldást választunk, akkor 10-15 millióval kell számolni.

Az épület bezárása és befejezése kerül a végére. Itt már válaszfalak vannak, ablakok, ajtók és ami elengedhetetlenül fontos, a szigetelő folyamatok. Nagyjából 5 millió forintra kell felkészülni ennél a szakasznál is. Végül házunkat nagyjából 100 000 Ft / m2 körüli kiadással számolva fejezhetjük be.

Összességében 40-45 millió forintból lehet megépíteni egy 140m2 területű házat, de ebben még nincs benne a telek költsége. Fontos megjegyezni, hogy ha nagyobb tehertől akarunk megszabadulni, tisztán akarjuk látni a házunk építésének folyamatát és költségeit, érdemes igénybe venni a generálkivitelezést. A generálkivitelezés Pest megye területén rendkívül elterjedt manapság, azonban tehermentesítésének köszönhetően, egyre elterjedtebb már vidéken is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük