Menü Bezárás

Mit kell tudni a saját vállalkozásunk elindításához?

Magyarországon az elmúlt évben legalább megduplázódott a saját vállalkozás beindítása iránt érdeklődők száma. Ez az érdeklődés világszerte is erősödik, de bár több mint egy évtizede folyamatosan nőtt nálunk is.

Mi a helyzet a járvánnyal és a KATA-val?

Az önálló vállalkozók népszerűsége egyre nő a weben és a való életben egyaránt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2019 februárjában 563 ezer egyéni vállalkozó volt Magyarországon, ami 24 ezerrel (4,5%-kal) több a tavalyi évhez képest. Két év alatt – ekkor már meghaladták a félmillió főt – 12%-kal több vállalkozóval bővült a létszám, és 5 év alatt 140 ezerrel többen regisztráltak szoliszistaként. Ez a gyors növekedés elsősorban a KATA 2013-as bevezetésének köszönhető – bár a tavalyi kényszeradó-kedvezmény nem állította meg ezt a tendenciát -, de a világjárvány miatt is. Részben azért, mert sokan, akik a vírus miatt veszítették el állásukat, önálló vállalkozókká váltak, de azért is, mert azok, akik az otthonmaradást és a munkát választották, szeretnének valami pluszt beépíteni a mindennapjaikba. 2022-ben azonban a KATA valamivel más helyzetbe került megszokottnál, annak megszűntetését rendelte a kormány, különleges indok kíséretében.

Milyen eszközökre van szükséged?

Fontos tudni, hogy a lehető legszélesebb körben kell megvizsgálnod az első ötleted, mielőtt eldöntöd, hogy elindítod-e vagy sem. Könnyű azt gondolni, hogy egy nagyszerű ötlet egy sikeres vállalkozás kezdete. Sok vállalkozás azonban csak azért bukik meg, mert nem találod meg a megfelelő piacot, nem célozod meg a megfelelő ügyfeleket, vagy mert nincs elég tőkéd az induláshoz. Tehát ha van egy ötleted egy vállalkozásra, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Ki a célközönség? Miért fizetnek nekem? Mennyit fogok fizetni nekik? Létrehozhatok valamit, ami jobban megfelel az igényeiknek, mint a jelenlegi lehetőségeik? Milyen gyorsan tudom szállítani, amit akarnak? És hogyan biztosíthatom az ismételt értékesítést, hogy vállalkozásom növekedjen?

Mielőtt elindítanád vállalkozásod és pénzt költenél, a legjobb, ha minél többet megtudsz a potenciális piacról. A kiindulópontod az ingyenes online statisztikai adatbázisok, például a KSH Survey. Mindenféle hasznos információhoz juthatsz, például a helyi lakosok és turisták átlagjövedelméről, vagy akár a helyi turisztikai lehetőségekről és keresletről.

Mi a szervezetfejlesztés?

A szervezetfejlesztés (OD) az egyéni személyiség hatékonyságának javításának folyamata, és az érzelmi, szociális, intellektuális és spirituális dimenziók hatással vannak egymásra. Ez az emberi fejlődés új perspektívája sajátos szempontokkal, amelyek lehetővé teszik a célok (pl. személyes fejlődés) elérését az egyének és csoportok kollektív erőfeszítései révén, saját potenciáljuk tudatosítása és a munkavégzéshez szükséges új képességek elsajátítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük